Hoe kunnen we in organisaties en samenleving het ‘wij ‘onderhouden.
Gerelateerde berichten
‘Alleen samen komen we hier ook mentaal doorheen.’
Kopt Art. uit de VK van 16 mei 2020
Hoe kunnen we in gemeenschappen, organisaties en samenleving het ‘wij ‘onderhouden. Met experts die oog hebben voor de juiste balans tussen de mentale kracht van mensen en de uitdagingen die ze krijgen voorgeschoteld. En met doeners die weten hoe je de samenleving mentaal krachtig maakt.
|Zondagochtend 15 mei In de tuin
Aan mijn linkerhand mijn vriend die aan het schuren is en aan mijn rechterzijde zijn zoon die aan het timmeren is. Ik zit daar met mijn hoofd en aandacht volledig in het Volkskrant artikel “alleen samen komen er hier ook mentaal doorgeen”.
Mijn verbazing steekt snel de kop op als ik lees ‘voor een voorspoedig herstel van deze crisis moeten we breder kijken dan fysieke gezondheid en economie’. We zullen ook moeten focussen op de mentale veerkracht van onszelf en onze samenleving. Het artikel gaat verder helemaal in op mentale kracht op allerlei niveaus van individueel tot maatschappij.
Er is zelfs een denktank mentale vooruitgang! Mooi dat dit landelijk in samenwerking plaatsvindt. Maar wat ik mis is de connectie tussen fysiek en mentaal.
Ik heb allerlei gedachten over hoe dat zou kunnen en wordt er actief van. Eigenlijk best wel boos! Maar boos is heel handig als je samen ergens wilt komen.
Er volgt een hele lap tekst helemaal gefocust op mentale vooruitgang. Het lijkt alsof we de fysieke gezondheid en mentale gezondheid via aparte paden, wegen, specialisten bewandelen. Terwijl fysieke veerkracht + mentale veerkracht samengaan. Juist deze met elkaar verbinden geeft kracht, vertrouwen. En dat is nu precies wat mijn beroepsgroep HAPTOTONOMEN doen. En toch lees ik nergens interviews met haptotherapeuten en zie ik haptonomen op TV.
Hoe spreken we nu onze vermogens aan in deze periode van crisis?
In crisis hebben velen de neiging elkaar op te zoeken, en juist in deze pandemie kan dat niet, want ‘de ander’ is juist het risico. Een heel bijzonder beeld van de wereld om ons heen.
HAPTONOMIE gaat over contact maken; met jezelf, je binnenwereld, én met de ander(en). Over jezelf ruimte geven in het contact met anderen. Dat noemen we samen. Samen werken, verbinden. Dat kan alleen als je ook met alle gevoelens die er zijn, en die liggen nu duidelijk meer aan de oppervlakte in deze tijd.
Angst, onzekerheid, isolatie. Dat maakt een mens niet sterker. Maar deze gevoelens zijn er wel, en alleen door hier ruimte aan te geven kan je in contact komen. In contact met je kracht, zelfvertrouwen en met je collega’s, medebestuurders, je geliefde.
En hoe je ruimte geeft aan gevoelens, of dat juist niet doet kunnen wij heel snel laten ervaren, concreet voelbaar en er woorden aan geven. Waardoor je in contact komt met je eigen vitaliteit en kracht, vervolgens deze ook voor je collega’s of geliefde zichtbaar en voelbaar is. Juist in deze onzekere tijden hebben we dat nodig.
Ook op afstand kun je over deze gevoelens echt contact maken, als je het lef hebt om deze uit te spreken. Of dat nu tegen vrienden is, maar juist ook met je collega’s, of managementteam.
Juist nu al deze gevoelens zo aanwezig zijn, ligt het binnen handbereik om jezelf en je team, je organisatie te versterken. Als je mensen betrekt die hier verstand en gevoel voor hebben.
Wij haptotherapeuten kunnen dingen die we allemaal voelen, zonder oordeel, benoemen, feitelijk maken. Waardoor het zonder lading, concreet, voelbaar en acceptabel is.
Verder in het artikel staat; “in onze welvarende, goedgeregelde en risicomijdende maatschappij hebben we moeite met onzekerheid en controleverlies.” Dat zie ik dagelijks in de praktijk ‘verdragen en accepteren’ is in onze cultuur geen vanzelfsprekendheid.
Het virus moet bestreden! De economie gered!
het niet willen voelen en accepteren van gevoelens leidt tot vastlopen
Nou ik kan je vertellen, het niet willen voelen en accepteren van gevoelens leidt tot vastlopen. Het idee dat je controle hebt, is een idee wat niet klopt. Dat zullen velen klanten beamen.
Hoe kunnen we in organisaties en samenleving het ‘wij ‘onderhouden.
maandag 22 jun
Deel het artikel op
Lianne van Deurzen
Lianne van Deurzen is coach en trainer en is als haptonoom expert in het verbinden van verstand en gevoel. Zij is sterk in non-verbaal waarnemen en feitelijke feed-back geven, waardoor het altijd zeer vertrouwd en zonder oordeel werken is.
Wil je weten wat ik voor jouw organisatie kan betekenen?